Rekenblokken

Rekenblokken

Met Rekenblokken kun je lesgeven volgens de nieuwe rekeneisen van het mbo. Met deze vernieuwde methode leer jij studenten om met een kritische blik naar rekensituaties in het dagelijks leven te kijken. Zo laat jij hen sterker in de wereld staan.

Beoordelingsmateriaal

  • Kiezen hoe je lesgeeft
  • Studenten begeleiden op maat
  • Focus op het rekenproces

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Hoe scoort je huidige methode?

Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van je studenten? Met het handige evaluatieformulier ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.

Download het evaluatieformulier

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de Routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen
om voor Rekenblokken te kiezen

Kiezen hoe je lesgeeft

Met Rekenblokken kun je lesgeven op een manier die past bij jou en jouw studenten. Jij hebt de regie en weet het best wat je studenten nodig hebben. Kies voor de bekende rekendomeinen, rekensituaties uit het dagelijks leven, of een combinatie van beide.

Studenten begeleiden op maat

Met de automatische leerroute volgen studenten hun eigen pad en kunnen ze bekende stof overslaan. Ze werken zelfstandig met opdrachten en toetsen, ondersteund door automatische feedback. Dit geeft jou ruimte om studenten extra aandacht te geven.

Focus op het rekenproces

Rekenen is meer dan alleen sommen maken. Met ons wat-hoe-doe-check-model leren studenten het hele rekenproces begrijpen en toepassen in hun dagelijks leven.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Rekenblokken voor staat. In 5 minuten heb je een eerste indruk van de visie, uitgangspunten en mogelijkheden van de methode.

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

Uitgebreide methodevideo bekijken

Duik dieper in Rekenblokken

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Of kijk voor een uitgebreide uitleg in de informatiebrochure.

De opbouw van de methode

Domeinen, thema's & rekentrainers

Met Rekenblokken kun je op verschillende manieren lesgeven. Geef je liever les over rekenonderwerpen kies dan voor domeinengericht rekenen. Daarin staan alle lessen gegroepeerd in rekendomeinen. Geef je liever les vanuit dagelijkse situaties kies dan voor thematisch rekenen. Daarin staan situaties gegroepeerd rond een thema uit het dagelijks leven. Bij thematisch rekenen speelt de docent een belangrijke rol en een themales leent zich daarom beter voor klassikaal leren. Daarnaast heb je trainers om los van de domeinen en de thema’s te oefenen met de onderliggende rekenvaardigheden. In het kopje ‘Didactiek’ wordt dit toegelicht.

Verschillende niveaus

Rekenblokken bevat verschillende niveaus. Binnen deze niveaus vind je de volgende onderdelen:

De didactiek van Rekenblokken

Onze methode bevat diverse didactisch verantwoorde mogelijkheden en leervormen die je als docent of student kunt gebruiken. Als docent bepaal je zelf hoe je ze inzet.

Voorkennis activeren
Het activeren van voorkennis is belangrijk. In de methode vind je hiervoor voorzieningen bij het basisniveau en de startlessen bij elk domein.

Uitleg
In Rekenblokken is uitleg zoveel mogelijk visueel gemaakt, daarom maken we naast tekst gebruik van films, schema’s en afbeeldingen. Bovendien bieden we je tips aan om in gesprek met de klas erachter te komen welke uitleg de student het best kan helpen.

Doen
Mbo-studenten zijn doorgaans doeners. Digitaal rekenen moet in onze ogen afgewisseld worden met activiteiten. We bieden jou als docent suggesties voor doe-opdrachten en andere actieve werkvormen.

Feedback
Binnen Rekenblokken kan een student op vijf manieren feedback krijgen bij opdrachten.

Test jezelf
De test jezelf is gericht op het ophalen van kennis die je eerder geleerd hebt. Door de student zichzelf te laten overhoren proberen we kennis of vaardigheden uit het langetermijngeheugen op te halen.

Trainen
Als je niet oefent wat je moeilijk vindt, word je ook nooit beter. Om je rekenspieren te trainen en in vorm te houden is het belangrijk om frequent en gericht te oefenen. Daarom bieden we de student in de online leeromgeving verschillende manieren om zichzelf te trainen.

Toetsing

In Rekenblokken kun je op verschillende manieren toetsen:

Lestoets
Een online les sluit je af met een korte toets (10-15 minuten), de lestoets.

Eindtoetsen
Voor elk niveau en elk domein beschik je als docent over eindtoetsen. Eindtoetsen zijn bedoeld om te testen of een student dit domein op het juiste niveau beheerst.

Examentraining
Op basis van eerdere examens of voorbeeldexamens hebben wij examentrainingen en oefenexamens gemaakt. Daarmee kan een student oefenen met een examen.

Ondersteuning voor de docent

Met Rekenblokken kun je rekenen op maximale ondersteuning. Niet alleen door een uitgebreide verzameling handleidingen en extra materialen, maar ook door trainingen, webinars, persoonlijk contact met Malmberg en een stabiele online leeromgeving.

De online leeromgeving

Om rekenles te geven en te volgen heb je met Rekenblokken in ieder geval een licentie voor de online leeromgeving nodig. In de online leeromgeving start je op ieder gewenst mbo-niveau; niveau 2, niveau 3 en niveau 4. Werk je liever eerst aan een goede basis? Dan kun je de klas laten beginnen met het basisniveau, dit niveau kan je ook gebruiken voor entreestudenten. Het instapniveau van je studenten kun je eenvoudig bepalen met de Quickscan. Rekenblokken biedt diverse mogelijkheden voor training en toetsing.

  • Starten op ieder gewenst niveau
  • Quickscan
  • Diverse mogelijkheden voor training en toetsing

Vraag een proeflicentie aan

Rekenen op papier

Aanvullend op de online leeromgeving kun je met Rekenblokken rekenen op papier. Bekijk de bladerboeken om een indruk te krijgen van het materiaal.

Slim Rekenschrift
Rekenen op papier is slim, dan ziet de student zijn/haar rekenstappen én de docent ook. Het Slim Rekenschrift is een ruitjesschrift met ingebouwde rekenhulp en bevat tips, handige rekenvoorbeelden en opzoektabellen. Het schrift bevat de informatie die studenten bij hun examen mogen gebruiken. Handig!

Leerwerkboek Ondersteunende Vaardigheden
Dit leerwerkboekk bevat korte uitleg en oefeningen over allerlei rekenvaardigheden, maar ook over het begrijpen van de situatie en rekentaal. Er is één leerwerkboek voor alle mbo-niveaus samen. Door de korte uitleg en de handige lifehacks worden studenten leniger met cijfers, zelfverzekerder en kunnen ze makkelijker omgaan met situaties waarin getallen en cijfers voorkomen.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met één van de methodespecialisten om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Contact

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Rekenblokken gratis uit


Vraag een proeflicentie aan

Wil je zelf in Rekenblokken duiken? Dat kan! Vraag een GRATIS proeflicentie aan waarmee je op je gemak de methode kunt bekijken. Met de proeflicentie krijg je 3 maanden gratis toegang tot de online leeromgeving van Rekenblokken.

Bestel een proeflicentie

Doe een pilot

Wil jij liever samen met jouw studenten ervaren hoe het is om met Rekenblokken te werken? Meld je dan aan voor de gratis pilot en ga zelf aan de slag.


Aanmelden pilot Meer informatie over de pilot

Webinars vernieuwde Rekenblokken

Maak tijdens een webinar kennis met alle functionaliteiten van Rekenblokken. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je studenten.

Bekijk de webinars

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel gerust of maak eenvoudig een afspraak in de online agenda.

Contact

Wat vinden andere scholen van Rekenblokken?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Rekenblokken. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentiescholen

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul
"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."
Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog
"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel wordt herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."
Dhr. Koningsveld Het Bouwens
"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."
Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht
"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Probeer Rekenblokken gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Rekenblokken past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal om
de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Rekenblokken?

Prijzen en pakketinformatie

Om rekenles te geven en te volgen heb je met Rekenblokken een licentie voor de online leeromgeving nodig. Je kunt kiezen voor een licentie van 6 maanden, 1 jaar of 2 jaar. Daarnaast is het mogelijk om te rekenen op papier. Aanvullend kun je als docent en student het leerwerkboek Ondersteunende vaardigheden en/of een Slim Rekenschrift bestellen.

 

42 ,75
1 jaar per student
  • Studentlicentie online leeromgeving

 

74 ,25
2 jaar per student
  • Studentlicentie online leeromgeving

 

78 ,75
2 jaar per student
  • Studentlicentie online leeromgeving
  • Leerwerkboek Ondersteunende vaardigheden
  • Slim Rekenschrift

De materialen van Rekenblokken bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht Rekenblokken

Wil je meer informatie over de pakketen en mogelijkheden? Neem contact op met de accountmanager.

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

  • Alles klaarzetten
  • Jaarplanning maken
  • Methodetraining
  • Starten met de methode
  • Extra trainingen over didactiek

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Referentiescholen

Wat vinden andere scholen van Rekenblokken?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Rekenblokken. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Nederlands. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Rekenblokken

De beste service bij je lesmethode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Beeld van start schooljaar checklist

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Nederlands. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab